OD NJEGA NE OČEKUJ LJUBAV: Muškarac koji se OVAKO ponaša NIJE SPOSOBAN DA VOLI

OD NJEGA NE OČEKUJ LJUBAV: Muškarac koji se OVAKO ponaša NIJE SPOSOBAN DA VOLI

7. rujna 2016. 0 By Admin

Neuzvraćena ljubav

Ili možda se patnjom želi da iznudi nečija ljubav?

 

 

“Vidiš kako mi je teško, gde će ti duša? Kako možeš da me ne voliš”– deo je infantilnih magijskih verovanja da ćemo dobiti ono što želimo samo ako budemo dovoljno dugo i dovoljno snažno patili za tim. Ljubav ili zaljubljenost na koju voljeno biće ne odgovara je neuzvraćena ljubav. Sve dok subjekt neuzvraćene ljubavi želi da mu osoba koja je objekt ljubavi uzvrati ljubav, neuzvraćena ljubav je izvor patnje, kaže Milivojević. Zašto bi neko ostajao u vezi sa nedostupnom osobom, uz koju pati?

Zato što veruje da je put do stvarne ljubavi posut trnjem? Veza ljubavi i patnje je univerzalni motiv mnogih umetničkih dela i postoji kao arhetip tragične ljubavi u našim glavama. To je jedna je od iskrivljenih predstava o ljubavi koja nam može od života napraviti pakao.

 

 

Kada se neko pomiri da mu ljubav neće biti uzvraćena, a dalje ostaje u vezi, neuzvraćena ljubav prestaje da bude patnja, može čak da preraste u zadovoljstvo. Taj manevar se pravi kako bi se osoba zaštitila od osećaja usamljenosti. “Dobro, ne mogu da budem voljena (jer je oženjen, jer ima defekt-ljubavi, jer ne oseća ljubav, nego nešto drugo prema meni), ipak je bolje voleti i ne biti voljen, nego niti voleti, niti biti voljen.”

Odrasli ljudi mogu da prežive bez ljubavi, imaju želju, a ne i potrebu za ljubavlju, kao deca. Zato mogu da imaju faze bez partnerske ljubavi, a da se ne razbole, da čekaju osobu koja je slobodna i koja će hteti sa njima da gradi ljubavni odnos. Stvarna ljubav je samo ona koja je uzvraćena, obostrana. Nije dovoljno da jedna osoba voli, mora da postoji raznoteža osećanja. Ljubav nije jednosmerna ulica.

 

Naravno da svako ima pravo da i upropasti vlastiti (ljubavni) život, ali ako mislite da vas neko voli, a istovremeno je u braku sa nekim drugim, pažljivo se preispitajte da li je to može da bude stvarna ljubav? A pri tome stvarna uzvraćena ljubav postoji, samo ste vi u pogrešnom modu.

tetka.rs

Stranice: 1 2