Zaštiti se od CRNE MAGIJE: Uradi ovo i niko ti ništa neće moći…

Zaštiti se od CRNE MAGIJE: Uradi ovo i niko ti ništa neće moći…

26. svibnja 2017. 0 By Admin
NAJJAČI MAGIJSKI UTICAJ

Verovanje u urokljive oči je koliko staro, toliko i univerzalno, jer gotovo da i nema sredine gde se u jednom trenutku nije ukorenilo. Pri tome su najstariji primeri u kojima se ono pominje nađeni u tekstovima koje su Sumeri, Vavilonci i Asirci pisali klinastim pismom na glinenim pločicama. U svojoj knjizi ‘Amajlije i talismani’ poznati istraživač Volis Badž kaže da ‘od svega što je čoveka ikada nagnalo da izumi i upotrebi magiju, najjači uticaj imaju ‘urokljive oči’ ili ‘urokljiv pogled’.

Volis Badž dalje naglašava kako su antropolozi, kao i mnogi drugi naučnici, nastojali otkriti način na koji oko stiče moć da nanese zlo osobama i prirodi: ‘neki su zaključili da urokljiv pogled stvara sam um ili neko svojstvo koje on poseduje, Neki istaknuti i iskusni očni lekari rekli su mi da su oči sastavni delovi uma’. A Bejkon u svom ‘Devetom eseju’ kaže: ‘Smatra se da osim ljubavi i zavisti nema nijednog osećanja koje ima moć da općini ili začara. One obe imaju strasne želje i spremno se uobličuju u imaginacije i sugestije koje brzo dolaze do očiju, naročito u prisustvu predmeta koji mogu da opčine. Tako vidimo da Biblija naziva zavist urokljivim očima’.

Postoje i sredstva namenjena zaštiti od urokljivih očiju. Tu spadaju geometrijski crteži, sjajni predmeti, mirisna kađenja, užareno gvožđe, so, stipsa, rogovi, mlad mesec, Fatimina ruka, potkovica – koja zbog materije od koje je napravljena, oblika i funkcije, kao da okuplja čarobne moći više simbola. Na Bliskom istoku i u Turskoj citati iz Kurana bili su ispisivani na spoljnim zidovima kuća kao ‘sveta barijera’ protiv uticaja zlih očiju, dok su se u Portugalu koristile rukoveti kadulje, a u Italiji nevestama glave pokrivale velikim crvenim velom. Prestonicama mafije u Italiji smatraju se Milano, Torino i Napulj, gde ‘profesionalci’ koji se njome bave godišnje ‘obrnu’ poslove vredne nekoliko desetina milijardi lira’.

Kod nas se smatra da je, da bi se urokljive osobe spasile od uroka, najbolje da ne budu izložene opasnosti da im se neko začudi ili iznenada! A u praksi samog ‘lečenja’ od uroka počasno mesto je svojevremeno zauzelo takozvano gašenje ugljevlja, koje se sastoji od gatanja, čaranja – bajanja i samog lečenja.

Jedan od tradicionalnih talismana je i egipatski udžat – oko, koje štiti od uroka i navodno vlasniku donosi dobro zdravlje i fizičku zaštitu. Udžat je, u stvari, oko boga Ra, boga Sunca, koga su prema legendi oslepele zle sile za vreme jedne eklipse, a vid mu je vratio Tot. Oko je obično naslikano na pramcu broda, da bi – kako simbolizuje vidljivost – osiguralo bezbednu plovidbu mornarima.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3 4 5 6