Pripremite želje, VEČERAS padaju zvijezde!

Pripremite želje, VEČERAS padaju zvijezde!

13. prosinca 2018. 0 By Admin 1

Uživajte večeras u prekrasnoj kiši metora Geminidi, i ne zaboravite –  u noći 16. 12. dolazi nam od milja nazvani “Božićni komet”, a ovo će mu biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina!

 

Pripremite teleskope i zagledajte se u prosinačko nebo jer će nam ovi blagdani biti obilježeni lampicama koje stižu iz svemirskih prostranstava.

Prvo nam večeras. 13.12. stiže meteorski roj Geminida, a s njim i svjetla s neba, nalik ljetnim ‘suzama sv. Lovre’. Bit će ih i do sto u satu, javljaju stručnjaci.

A kada meteori prođu, dolazi svjetlo – komet 46P/Wirtanen od milja nazvan Božićni komet, najsjajniji ove godine koji se u blizini Zemlje očekuje u noći 16. 12.

Kometu koji se s nestrpljenjem očekuje, ovo će biti najbliže približavanje našoj planeti u zadnjih 400 godina. No ima vijest i za one kojima je teško čekati još nekoliko dana, on se već sada može vidjeti na istočnom horizontu i to čak golim okom.

Dobro se zagledajte jer je to prava astronomska poslastica.

Naravno, i meteorski roj koji će prirediti svakog prosinca aktivni Geminidi, bit će pravi noćni light show.

A kako bi spektakl bolje vidjeti, NASA-ini stručnjaci predlažu pronalazak nekog mračnog, najmračnijeg vanjskog lokaliteta. Dajte očima do 30 minuta da se adaptiraju na noćno crnilo. I pričekajte ih, vrijedi vidjeti božićni pozdrav s neba.

Meteori se mogu pojaviti bilo gdje na nebu i za vidjeti ih dovoljno je otići izvan dosega javne rasvjete, na tamnije prostore. Za opažanja meteora nije nam potrebna oprema, dovoljno je samo malo dobre volje, toplija odjeća i pogled k zvijezdama.

 

Više o Geminidima

Naš planet tijekom prosinca prolazi kroz oblak međuplanetarne materije bogat sitnim česticama plina i prašine. To za posljedicu ima iznimno povećani broj vidljivih meteora tijekom noći. Njihova brojnost raste od prvih dana prosinca da bi maksimum brojnosti meteora nastupio u noći s 13. na 14. prosinca, prenosi glasistre.hr.

Tijekom maksimuma aktivnosti, a naročito oko 02 h i pred jutro, bit će moguće vidjeti i oko stotinjak sjajnih i sporih meteora kako blještavo paraju noćno nebo.

Čestice s asteorida Phaethona

Naime, svake godine početkom i sredinom prosinca na našem noćnom nebu imamo prigodu vidjeti mnoštvo sporih i sjajnih meteora (zvijezda padalica) koje prividno “izlaze” iz radijanta u zviježđu Gemini (Blizanci). Riječ je o Geminidima, zvijezdama padalicama koje na noćnom nebu nadaleko prevazilaze razvikane Perzeide. Smatra se da je “roditeljsko tijelo” ove meteorske grupacije objekt oznake 3200 Phaeton.

– Smatramo da se radi o česticama koje Sunčeva toplina i vjetar “podižu” sa površine asteorida Phaethona prilikom njegova približavanja Suncu, a koji onda u stopu prate ovo nebesko tijelo po njegovoj putanji. Kad se njegova putanja tijekom prosinca preklopi s putanjom Zemlje dio tih čestica ulijeće u Zemljinu atmosferu i izgara u koliziji s atmosferom. Geminidi su veoma spori naspram drugih meteorskih skupina i veoma sjajni, a svake se godine njihova brojnost povećava, pojašnjava Marino Tumpić, voditelj Astronomske udruge Vidulini.

Inače, Geminidi su relativno “nova” meteorska skupina, prvi puta zapažena 1862. godine i još uvijek “nepotrošena” za razliku od primjerice poznatijih, ali znatno starijih, Perzeida koji već desetak i više godina redovno podbacuju u noćnoj predstavi zvijezda padalica.

 

nastavak na sledecoj stranici..

 

Stranice: 1 2