NIJE ON LUD OD LJUBAVI ZA TOBOM VEĆ JE BOLESNO LJUBOMORAN: 12 znakova da imaš posla sa MANIPULATOROM

NIJE ON LUD OD LJUBAVI ZA TOBOM VEĆ JE BOLESNO LJUBOMORAN: 12 znakova da imaš posla sa MANIPULATOROM

5. rujna 2016. 0 By Admin

Vrlo je tanka linija između zaštitnički nastrojenog partnera i posesivnog partnera… Mnogi od nas ni ne znaju razliku.

U čemu se razlikuje nevina posesivnost (ona koja se obično pojavljuje u prvih nekoliko nesigurnih faza ljubavi) od agresivne posesivnosti? U kojem trenutku ne možemo reći “dosta je dosta”?

Posesivni odnos može doneti osećanja dubokog nezadovoljstva, teskobe, ljutnje, može doći čak i do fizičkog ili emocionalnog zlostavljanja.

U početku se može činiti slatko pa čak i laskavo što primate od vašeg partnera intenzivnu ljubav i odanost, ali nakon nekog vremena to se pretvara u gušenje, a može postati čak i opasno.

 

12 glavnih znakova da imate posesivnog partnera

Je li vaš odnos zdrav i doprinosi li vašoj dobrobiti ili je nezdrav i destruktivan za vaše zdravlje i sreću? Iako je teško priznati da imate posesivnog partnera, trebate postati svesni istine o vašoj vezi radi svog ličnog mira. Uostalom, morate da živite sa svojim odlukama do kraja svog života.

 

Ovo su upozoravajući znaci na koje treba da pazite:

1. Morate da ispunjavate njihove želje celo vreme

Ukoliko ne udovoljavate željama partnera, ne pridržavate se ili ne ispunjavate ono što vaš partner traži od vas, čeka vas pakao u obliku prigovaranja, zahteva, pretnji i/ili emocionalne ucene.

 

2. Oni kontrolišu gde idete, kada i zašto

Kad god želite da izađete, da se nađete s prijateljima ili porodicom ili čak da obavite kupovinu, vaš partner vam diše za vratom, proverava svako mesto na koje idete i svaku osobu koju vidite. Neće podržavati bilo kakve duže izlaske i pokušaće da vas ograniči na kuću, obično pretnjama ili nekim drugim manipulativnim načinima.

 

3. Uhode vas

Vaš partner prati svaku sitnicu koju radite do tačke proganjanja. To može uključivati prijavljivanje na vaš korisnički račun na društvenim mrežama i proveravanje vaših privatnih poruka, čitanje vašeg e-maila ili SMS poruka, proveravanje istorije pretraživanja na računaru, neočekivano pojavljivanje dok ste izvan kuće i tako dalje.

 

4. Ljubomorni su, zahtevni i nametljivi

Ključni znak koji ukazuje na posesivnog partnera je njihova sklonost da vas podsete da ste ” središte njihovog sveta” i to toliko da im nije potreban nijedan drugi prijatelj ili kontakt, jer oni imaju vas. To ne mora biti uvek znak posesivnosti, ali kada pokazuju bes ili ljutnju prema vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice, onda zasigurno jeste!

 

5. Pokušavaju da sabotiraju vaša prijateljstva

Duboka i mračna vrsta ljubomore kuva ispod maske vašeg partnera kada pokušava da vas odgovori od susreta sa vašim prijateljima, kolegama ili članovima porodice.

On može da ih kritikuje, secira, podseća na stare probleme koje ste s njima doživeli ili čak i izmišlja laži o onima koji žele da provedu vreme s vama. Ponekad će čak pokušati da vas okrenu protiv ljudi do kojih vam je stalo.

 

6. Ne poštuju vaše lične granice

U posesivnom odnosu, lični prostor je retko cenjeni koncept. Ako imate posesivnog partnera, prisvojiće prostor i objekte koji su isključivo “vaši”.

 

…nastavak na sledećoj stranici…

Stranice: 1 2 3