KADA STE ROĐENI: Ovo su narodna verovanja i značenja za svaki mesec u godini

KADA STE ROĐENI: Ovo su narodna verovanja i značenja za svaki mesec u godini

28. ožujka 2017. 0 By Admin

Maj

Srbi su ovaj mesec prozvali carski, cvetni ili cvetnik. Kažu da se tada zaljubi i onaj koji nije nameravao niti je zaljubljive prirode.Zbog toga su i osobe koje se rode u maju ovakve. Vesele su i po prirodi vedra duha. Oštrog pogleda, sklone ka naukama i učenju. Pametne su, pa će novac lako zarađivati, ali isto tako i brzo trošiti i zbog toga mogu da imaju velike nevolje.

 

 

Naizgled su mirne, ali zapravo lako planu i tada mnogo govore. Reč je o otvorenim osobama koje odmah „u brk“ kažu šta hoće i šta o osobi misle.April im je baksuzan mesec i tada će imati svakakve štete. Treba da se paze bolesti stomaka.

 

 

Jun

Jun u narodu važi za preloman mesec koji „odlučuje“ kakav će biti ostatak godine. Kaže se: „Hlada jun sve leto pokvari“. U narodu je poznat kao trešnjar, petrovski, lipanj, senski…Ko se u ovome mesecu rodi, biće razuman, voleće da se lepo i čisto nosi, ali za učenje u nauku neće mnogo mariti.

 

Reč je o pobornicima istine i umerenosti koji ne vole preterani ni hranu ni piće, ali ni laži ni prevare. Često su lakoverne, ali ih zato sreća prati, pa su često uspešne u trgovini i lovu.Treba da čuvaju ruke i noge, jer su im ti delovi tela najpodložniji bolesti.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3 4 5 6