KADA STE ROĐENI: Ovo su narodna verovanja i značenja za svaki mesec u godini

KADA STE ROĐENI: Ovo su narodna verovanja i značenja za svaki mesec u godini

28. ožujka 2017. 0 By Admin

Jul

Dok nisu čuli za Julija Cezara i rimski kalendar, Srbi su ovaj mesec zvali gorešnjak, žarki, žetvar, srpanj… Leto je u toku, a vrućine u punom jeku.Osobe rođene u ovom mesecu biće sklone dobrim delima, razumane, pravdoljubive i zbog toga omiljene kod poštenih i dobrih ljudi. Kao i samo leto, koje svi vole i u njemu uživaju, i julska deca su voljena i imaju sreće u ljubavi. Brzo se naljute, ali i ljutina brzo i prođe.

 

Najviše sreće imaće u julu i avgustu, ali narod kaže da treba naročito da se čuvaju groma. Sklone su bolestima grudi i zuba.

 

Avgust

Avgust su Srbi u prvo vreme zvali gumnik. Leto se polako završava i već ima onih koji pomišljaju na jesenje radove i zimu koja ih čeka. Odatle i izreka: „Što u avgustu više kiše, to će vina biti više, ali što deblja u avgustu kiša, to je tanje u oktobru vino“.U avgustu se rađaju dobrice i milostivi ljudi koje svi vole.

 

Zato što su dobronamerni, često ne vide zlobu u drugima, pa zbog toga nastradaju. Narod kaže da im tuga nije strana, ali da se oni sa njom dobro nose. Osobe rođene u ovom mesecu lako uče i imaju sklonosti ka umetnosti.Najsrećniji mesec im je jun, a boluju od očnih bolesti i zuba.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3 4 5 6