Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

7. lipnja 2017. 0 By Admin

Simboli sreće u prirodi

Žirevi, prema skandinavskoj mitologiji, štite od munja jer su plod hrasta – drveta posvećenog Toru, bogu groma i munje.

Duge se smatraju srećnim jer se na jednom kraju uvek nalazi ćup s blagom.

 

Jaje je moćan simbol plodnosti i ponovnog rođenja. Takođe služi za gledanje u budućnost, za prizivanje sunčanog vremena i kao zaštita od različitih zala.

 

 

Životinje koje nose sreću

Veruje se da delfini donose sreću jer su u davna vremena moreplovci znali da su blizu kopna kad su ih ugledali nakon što su dugo bili na otvorenom moru.

 

 

Pomalo neobična životinja za simbol sreće je svinja. Nemci imaju čak i uzrečicu “imati svinju” koja znači da je sreća blizu. Svinje označavaju bogatstvo, strpljenje i iskrenost.

 

Kornjače se smatraju simbolom sreće, a takođe su jedna od četiri svete životinje (zajedno sa zmajem, jednorogom i feniksom). Kornjače predstavljaju Zemlju i dugovečnost i smatra se da predstavljaju vezu između smrtnog sveta i nebesa.

Slonovi predstavljaju mudrost i odanost. Bog Ganeša u indijskoj mitologiji nositelj je sreće, a figurice slonova kraj vrata ili na policama donose sreću i dug život.

 

 

Među ostalim životinjama koje nose sreću su tigar i žaba.

 

 

 

Delovi životinja koji nose sreću

Jedan od najpopularnijih simbola sreće je zečja šapa. Veruje se da, osim što donosi sreću, zadnja zečja noga pomaže začeću – verovanje koje je nastalo zahvaljujući tome što su seksualno aktivni većinu godine, a mladi se rađaju već nakon 30 dana u leglima od četiri do 12 zečića.

Zubi aligatora, prema afričkom verovanju, donose sreću kockarima.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3 4