Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

7. lipnja 2017. 0 By Admin

Biljke koje donose sreću

Detelina s četiri lista je nešto što svi prepoznajemo kao znak sreće. To što predstavlja sreću verovatno ima koren u povezivanju deteline sa Svetim Patrikom – zaštitnikom Irske. Takođe postoji legenda koja kaže da je Eva iz raja ponela detelinu za sreću.

 

 

Srećni brojevi

Broj sedam srećan je u mnogim kulturama. U zapadnom svetu predstavlja požrtvovanost i sedam vrlina – mudrost, razumevanje, čast, slavu, snagu, dobrotu i mir. Takođe se veruje da sedmi sin sedmog sina ima isceliteljske moći, dok sedma kći sedme kćeri razume pravo značenje snova.

 

 

Stvari i pojave koje ispunjavaju želje

Pileći jadac je simbol sreće onome kome pri trganju te kosti ostane veći deo u ruci. Sretniku će se ispuniti želja koju je zamislio dok je povlačio kost prema sebi.

 

 

Trepavica koja je otpala takođe može ispuniti želju ako je s obraza premestite na prst, nešto zaželite i onda je oduvate. Među prirodnim fenomenima koji ispunjavaju želje nalazi se i zvezda padalica – ko god je vidi sme nešto da poželi, ali ne sme nikome da otkrije šta jer se to inače neće ispuniti.

 

 

Drugi nosioci sreće

Dimnjačari su znak sreće i bogatstva. Postoji legenda koja kaže da je engleski kralj Džordž jednog dana jahao u povorci kad je iznenada na put istrčao pas koji mu je napao konja. Konj se propeo i gotovo zbacio kralja, srećom jedna osoba odevena u prljavu i istrošenu odeću uhvatila je uzde i smirila životinju. Bio je to dimnjačar.

 

 

 

 

 

 

Stranice: 1 2 3 4