Oni su promenili svet: Najznačajniji događaji protekle decenije

Oni su promenili svet: Najznačajniji događaji protekle decenije

4. siječnja 2020. 0 By Admin 1

Mnogo toga se desilo u ovoj deceniji da je na momente delovalo da je i vreme počelo drugačije da teče. Nekada mesec dana proleti kao nedelja, nekada se toliko toga dogodi tako brzo da imamo osećaj kao da je cela godina iza nas. Sada stvarno jeste cela jedna godina iza nas, ili je barem pri kraju, a sa njom i čitava decenija. I moramo vam reći nešto – promenili smo se. Možda to nije toliko očigledno jer novu realnost svakodnevno živimo a promene dolaze malo po malo isto kako se pomeraju i granice, ali sada na kraju 2019. kada se okrenemo unazad, deluje prosto neverovatno da neke stvari pre samo par godina nismo uopšte imali. Poslednje tri godine su posebno brzo proletele, sa sve većim prilivima informacija, i mogućnostima da te informacije gotovo instant dobijemo. Delili smo mišljenja, stavove i fotografije na Instagramu po prvi put, počeli smo da govorimo o stvarima o kojima se (pre)dugo ćutalo, precrtali smo neke ozbiljno grozne ljude sa liste vrednih i poznatih. Naučili smo šta znači toksičnost, i još bolje kako se pokreće pravi protest. Bilo je i razočaranja, klimatska situacija se pogoršala, bilo je revolucija i ratova, i jačanja desnice, pa deluje kao da ništa nismo naučili. Bilo je i predivnih trenutaka gde smo pokazali da nas ipak brinu iste stvari gde god da se nalazimo. Ovo je lista nekih od najznačajnijih događaja u dekadi iza nas, koji su definisali svet kakvim ga poznajemo danas.

Instagram i novi pojam realnosti

16. jula 2010. godine, ko-osnivač Instagrama, Kevin Systrom je uploadovao prvu fotografiju na platformu, koja je zvanično lansirana u oktobru. Bila je u pitanju polumutna fotografija psa lutalice u Meksiku, provučena kroz plavičasti filter, i sve u svemu, ne baš genijalna, sa opisom “test.” Ipak, kao takva ostala je upamćena kao prva fotografija na platformi kojoj nije trebalo dugo da zaživi i rasplamsa se. Od mutne fotografije kao testa, deset godina kasnije živimo u svetu koji je u potpunosti i zauvek promenjen prisustvom Instagrama u našim životima. Promenio je digitalno iskustvo, demokratizovao slavu, i postao mesto na kom se rađaju nove ideje i saradnje, i okreću ozbiljne zarade, i koji je dao život čitavoj jednoj klasi – influenserima, koji su u potpunosti promenili prirodu konzumerističke kulture i koncept poznatosti. Danas, sa preko milijardu korisnika, morem filtera i opcija, Instagram se suočava sa ozbiljnim, egzistencijalnim pitanjima koja će morati da reši, ali je nesumnjivo lansiranjem ove platforme otvoreno novo poglavlje istorije.

Preživeli smo najavljeni smak sveta

To sada deluje toliko daleko, ali vratite se brzim premotavanjem unazad. 21.12.2012. je po majanskom proročanstvu, i mnogim drugim, bio predviđen za dan kada će planeta Zemlja doživeti svoj kolaps i kao takva prestati da postoji. I okej, nije baš da smo svi kupovali kilograme namirnica da spremni dočekamo “dan posle sutra” u podrumima, ali se prilično ozbiljno pričalo o tome, sa velikim brojem pratećih ekranizacija i blokbastera koji su nam nudili opcije kako bi to moglo da izgleda. Na kraju, srećom, od katastrofičnog događaja i gigantske apokalipse ništa. Još uvek smo tu.

Ostatak teksta pročitajte na sledećoj strani…

Stranice: 1 2 3