“Osoba u dobrom braku ima krila, a u lošem okove.” – Zdravstvene posljedice nesretnog braka

“Osoba u dobrom braku ima krila, a u lošem okove.” – Zdravstvene posljedice nesretnog braka

24. siječnja 2020. 0 By Admin 1

Evo što jedan nesretan brak može učiniti vašem zdravlju!

1) Debljina

Biti u bračnoj vezi koja ima “nesklad i depresiju” može vas dovesti do toga da i vi postanete pretili. Istraživanja objavljena u Godišnjim izvještajima ukazuju da su odrasli koji su bili depresivni imali 58% veću šansu da budu pretili.

Ako ste opet izloženi stresu u vašem bračnom životu, to može biti povezano s nezdravim dobivanjem na težini.

2) Bolesti srca

Stresni brakovi mogu utjecati na vaše zdravlje i mogu ugroziti zdravlje vašeg srca.

Jedna studija je pokazala da ako imate negativne stavove o svom partneru ili doživljavate neprijateljsko ponašanje, to može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti i dovesti do visokog krvnog tlaka.

3) Depresija

Osim fizioloških promjena, biti u nesretnom braku može utjecati i na vaše mentalno zdravlje. To može dovesti do simptoma depresije, kako su istraživanja pronašla. “Nesretan brak je zaista, stvarno plodno tlo za depresiju, a depresija ima jako dobro dokumentirane zdravstvene posljedice.

Ljudi koji su depresivni imaju veću šansu da imaju bračne probleme, jer nije zabavno biti s depresivnom osobom”, kaže Stephanie Wilson, postdoktorski istraživač u ovom području.

4) Loš rad crijeva

Ako imate tendenciju da imate žučne rasprave ili brutalne borbe sa svojim partnerom redovno, to može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje i također dovesti do onoga što je poznato kao “curenje ili propusnost crijeva”, kao što je utvrđeno istraživanjem od strane istraživača Univerziteta Ohio.

“Mislimo da ova svakodnevna bračna nevolja – barem za neke ljude – uzrokuje promjene u crijevima koje dovode do upale i potencijalno bolesti”, rekla je Kiecolt-Glaser.

5) Problemi sa spavanjem

Biti u vezi koja vam daje više briga nego radosti može utjecati na vaše normalne, svakodnevne stvari, od apetita do vaših navika spavanja. Doživljavanje sukoba sa suprugom može utjecati na vaš san. Možda nećete spavati onako kako ste navikli i vaš brak će vas ponekad držati budnim noću.

Svi brakovi su obavezni iskusiti uspone i padove, a svađa oko djece, financija ili drugih subjekata će se pojaviti. Međutim, kako je objasnila Kiecolt-Glaser, način na koji rješavate ova neslaganja je ono što je važno.

Rekla je: “U zdravom braku, morate imati emocionalno održavanje. Morate razgovarati o neslaganjima, ali to je način na koji razgovarate o njima koji ima utjecaj na vaše zdravlje. Ako se stvari odvijaju na neprijateljskoj razini i ponašanje vašeg partnera ozbiljno utječe na vaše fizičko i mentalno zdravlje, bilo bi mudro preispitati dinamiku odnosa.”

stil.kurir

Preuzeto sa: atma

Stranice: 1 2