KADA STE ROĐENI: Ovo su narodna verovanja i značenja za svaki mesec u godini

KADA STE ROĐENI: Ovo su narodna verovanja i značenja za svaki mesec u godini

9. siječnja 2017. 0 By Admin

Mnogo pre nego što su horoskop i astrologija postali planetarno popularni, narod je imao verovanja i značenja vezana za svaki mesec u godini.

Određene osobine, vrline i mane, pripisivane su osobama rođenim u određenom vremenskom periodu. Neka od ovih verovanja sakupljena su u Narodnom kalendaru i sačuvala su se do današnjih dana.

 

 

Januar

U narodu poznat kao sečanj, sečko ili samo prvi mesec u godini, hladan je mesec poznat po praznicima koji se od davnina slave. Veruje se da će godina biti rodnija što januar bude hladniji i da nije dobro ako vreme u ovom mesecu bude toplo.

 

 

Tako je i nastala izreka „Hladna januara da te Bog sačuva“.Osobe rođene u januaru, mesecu praznika, vole da lumpuju i provode se. Iskrene su i prostodušne, mnogo piju, lako planu, ali se isto tako i smire. Iskrene su i prostodušne, govorljive, sklone provodu i zbog toga omiljene u društvu.

 

 

 

Februar

Februar je čudan mesec – kratak i kolebljiv. Narod mu je verovatno zbog toga nadenuo samo jedan nadimak – vodeni. Sa vodom sve brzo prođe. I dalje je hladno, pa niko još ne izlazi iz kuća i u poljima nema posla.Ko se u februaru rodi treba da zna da mu je ujedno to i najsrećniji mesec u godini. Tada će mu sve polaziti sa rukom i imaće mnogo napretka.

 

 

Osobama rođenim u februaru učenje ide od ruke, pa često postaju viđeni ljudi i intelektualci. Vole da putuju i upoznaju nove ljude. Opasnost vreba upravo iz njihove pameti, treba da se čuvaju toga da ne postanu gordi. Kada je zdravlje u pitanju, bolovaće od nogu, očiju i zuba.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3 4 5 6