Običaji na BADNJI DAN I BOŽIĆ!- Evo kako da unesete MIR I SREĆU U VAŠ DOM

Običaji na BADNJI DAN I BOŽIĆ!- Evo kako da unesete MIR I SREĆU U VAŠ DOM

24. prosinca 2018. 0 By Admin 1

Božić, praznik rođenja Isusa Hrista, rimokatolička crkva, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile Gregorijanski kalendar , obeležavaju 25. decembra. Božić važi za jedan od najradosnijih hrišćanskih praznika, kao i omiljeni porodični praznik. Uzevši u obzir koliko ljudi širom celog sveta praznuje ovaj dan, logično je i da postoje mnogobrojni običaji koji se razlikuju od kraja do kraja.

 

Foto: weightlossresources.co.uk
Na Balkanu, tradicija je da se na Badnji dan peče prase, guska ili kokoška. Tog dana se gladuje ili posti , a meso se konzumira u ponoć, nakon što se dođe sa mise. Razlog konzumiranja pernatih životinja jeste to što one „nožicama bacaju zemlju za sobom, što se povezuje sa oproštajem sa starom godinom i krajem svih nevolja“. Porodica se okuplja na svečanom ručku, a glava porodice deli jednu jabuku na onoliko delova koliko je prisutno članova porodice uz poruku „ako zalutaš na svom putu, seti se onih sa kojima si delio jabuku i to će te vratiti na pravi put“.
 

Foto: boldsky.com
Tradicija je i da se na Badnje veče kiti bor, a jedna grana se nosi na poklon komšijama ili rodbini i to zovu „badnjak“. Ovome se najviše raduju deca. Zimzelene grane označavaju večni život, život koji ne prestaje.
 

nastavak na sledecoj stranici..

 

Stranice: 1 2