Arhetipovi Progonitelja, Žrtve i Spasitelja u odnosima i znakovima Zodijaka

Arhetipovi Progonitelja, Žrtve i Spasitelja u odnosima i znakovima Zodijaka

2. siječnja 2020. 0 By Admin 1

Kada se ljudi zaljubljuju, ustvari su u nesvjesnoj igri u kojoj postoje uloge. Primjerice, kada sam se nešto ozbiljnije bavio košarkom, ono što je bilo bitno jest kako ‘prevariti’ protivnika i postići cilj tj dati koš. To je svjesno igranje uloge.

Nesvjesno igranje uloge je poput zaljubljivanja, gdje partneri započinju igru uslijed činjenice da se nalaze u nesvjesnom konfliktu koji se projicira u igri ili zaljubljivanju.

Svjesni igrači ulaze u igru da bi svjesno prevarili ili igrali, dok nesvjesni igrači započinju igru s unutarnjim konfliktom u kojem svako pojedinačno zastupa suprotan stav po nekom pitanju. Stavljaju u prvi plan svoj konflikt sa svijetom, a da toga nisu svjesni. Oba igrača kreću s nadom da će razriješiti konflikt, ali nisu svjesni da se zaljubljivanje događa radi unutarnjeg konflikta. Sukob završava razočaravajuće jer se radi o nesvjesnom konfliktu koji, da se htio riješiti onda bismo to i učinili, dok nam je prekid uvijek opravdanje da je kriva suprotna strana odnosno igrač koji je igrao, ali se nije držao pravila igre. Radi se o subjektivnom dojmu koji igraču osigurava psihološku dobit ili potvrdu starog pogrešnog uvjerenja da ga nitko ne voli.

Mi nismo svjesni, a i ne možemo biti svjesni jer su nas u školi učili, htjeli mi to priznati ili ne, glupostima i da se ova igra može najlakše razumjeti kroz Karpmanov dramski trokut, ili tri glavne arhetipske uloge u Igrama: Progonitelj, Žrtva i Spasitelj.

nastavak na sljedecoj strani…

Stranice: 1 2