ULJE ZA SUNČANJE PO RECEPTU NAŠIH BAKA: S ovim ćete pocrneti duplo brže

ULJE ZA SUNČANJE PO RECEPTU NAŠIH BAKA: S ovim ćete pocrneti duplo brže

9. srpnja 2016. 0 By Admin

Znate li čime su se naše bake mazale kada idu na letovanje? Uljem, i to najčešće maslinovim. Mnoge starije gospođe i danas odbijaju da stave klasične kreme za sunčanje i radije koriste tradicionalne preparate, a recept koji se penosi s kolena na koleno za ulje od sastojaka koje već imate kod kuće pravo je malo letnje blago.

 

Ovo ulje se pravi veoma jednostavno i to uz pomoće samo tri sastojka – maslinovog ulja, šargarepe i zelenih oraha. Jedina stvar koja može da bude malo komplikovana za nalaženje jesu zeleni orasi, ali ako malo prošetate šumom ili gradom, lako ćete naći drvo sa kog možete da skinete nekoliko plodova.

 

 

suncanje

 

Potrebno je:

250 ml maslinovog ulja

1 narendana šargarepa

5 zelenih oraha

 Priprema:

Svaki orah isecite na četiri dela, pa ih stavite u teglu. Dodajte i narendanu šargarepu, pa sve prelijte maslinovim uljem, a po želji možete da dodate i neku aromatičnu biljku, kao što su lavanda ili neven. Dobro zatvorite i ostavite da odstoji 40 dana na suncu.

ulje

 

Nakon 40 dana, ulje prelijte u flašicu koju možete da nosite sa sobom i koristite ga svaki put kada izlazite na sunce. Budući da šargarepa sadrži puno karotena, a poznato je da je orah jedan od najboljih saveznika u tamnjenju, uz pomoć ovog ulja ćete mnogo brže dobiti boju – ali ne zavaravajte se, ovo ulje nema SPF.

orasi

– Kada koristite prirodna ulja, treba imati u vidu da ona nemaju zaštitni faktor. Mogu da se koriste prilikom blažeg izlaganja suncu rano ujutru i predveče – savetuje dermatolog dr Gorana Isailović.

 

Drugim rečima, ovo ulje će vam pomoći da popodne, kada je sunce blago, nabacite boju kao da ste se sunčali u sred dana – a pritom ćete sačuvati kožu.