Sjećanje na ljubav: Prije 24 godine ubijeni sarajevski Romeo i Julija

Sjećanje na ljubav: Prije 24 godine ubijeni sarajevski Romeo i Julija

19. svibnja 2017. 0 By Admin

 

NA DANAŠNJI DAN PRIJE 24 GODINE UBIJENI SU SARAJEVSKI ROMEO I JULIJA: ‘Boško je prvi pao, Admira je dopuzala do njega i zagrlila ga’

 

 

Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine i beskrajno su se voljeli. Spremali vjenčanje. Cijelo Sarajevo je u tome vrijeme prepričavalo ljubav između Admire i Boška. Ali nisu bili spremni na Zlo, na ludilo koja se dogodilo u Sarajevu i cijeloj Bosni i Hercegovini.

 

Nakon više od godinu života pod opsadom Admira i Boško odlučili su napustiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, a jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta, gdje su došli oko oko 17 časova.

 

 

Snajperski metak je pogodio Boška i on je pao i poginuo. Drugi metak je pogodio Admiru koja je bila smrtno ranjena, ali uspjela je dopuzati do Boška, zagrliti ga, kako bi zajedno umrli.

 

Njihova tijela su sedam dana ležala nasred Vrbanje, jer je UNPROFOR je odbio izvlačenje tijela dok se ne proglasi primirje. Izvukli su ih pripadnici radnog voda VRS. Nekoliko dana kasnije Admira Ismić i Boško Brkić su prvo sahranjeni na groblju u Lukavici.

Po želji Admirinih roditelja, nakon rata njihova tijela su prebačena u Sarajevo i sahranjena na groblju Lav.

Istraga o ubistvu Admire i Boška nikada nije provedena, a njihov ubica nikada nije zvanično otkriven.

 

Život, ljubav i smrt Admire i Boška nemaju nikakvo obilježje u Sarajevu, njihovom rodnom gradu. U blizini mjesta gdje su ubijeni, uz rijeku Miljacku, počinje Vilsonovo šetalište, omiljeno sastajalište mladih. Ali, nijedno drvo, nijedna klupa ne nosi ime ovog para.

Grupa ‘Zabranjeno pušenje’ o ovoj nezaboravnoj ljubavi snimila je pjesmu i spot ‘Boško i Admira’, kao najavni singl svog desetog studijskog albuma.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3