Danas je njegov sretan dan. Ovom znaku će sreća pokucati na vrata, loša karma ostaje iza njega…

Danas je njegov sretan dan. Ovom znaku će sreća pokucati na vrata, loša karma ostaje iza njega…

3. studenoga 2017. 0 By Admin 1

Strelac vadi strelicu iz tobolca, smešta je u luk i napinje ga prema odabranoj meti. To je naša trenutna životna situacija u kojoj moramo da donesemo odluke i delujemo. Naš karakter i iskustvo, sopstvene želje i osećaji, sva prošla nakupljena karma doveli su nas u ovaj trenutak. Strelica u ruci zove se kriyamana ili agami karma.

 

Kriyamana karma je neposredna akcija i reakcija na svaki trenutak, a agami karma je promišljeno i dugoročno planiranje. Ovo je najmoćniji trenutak za nas jer u njemu je na delu naša slobodna volja, kad imamo moć stvaranja buduće karme. Svojom odlukom stvaramo dobru ili lošu karmu. Vežbama i radom na sebi možemo da osvestimo želje i žudnje, privlačnosti i odbojnosti koje nas motivišu na delovanje. Kad osvestimo svoju motivaciju, strelicu svoje namere možemo pažljivije da usmerimo.

 

Strelac odapinje strelicu. Ne može više da je zaustavi, ne može da se predomisli. To je prarabdha karma, akcija u sadašnjem trenutku koja će izazvati određenu reakciju. Ne zaboravimo da je strelac uzeo strelicu iz tobolca, što znači da delovanje u sadašnjem trenutku proizlazi iz prethodnih aktivnosti i njihovih rezultata. To je sazrela nakupljena karma koja se aktivira u sadašnjem trenutku.

 

 

Strelica u letu je izvan naše kontrole. Jednom kada nešto kažemo ili učinimo, ne možemo više na to da utičemo. Naše reči ili delovanje će doneti odgovarajući rezultat – reakciju. Ne preostaje nam ništa drugo nego da prihvatimo posledice, rezultate tog delovanja koji mogu da se odraze na svim nivoima našeg života. Sve bi bilo mnogo jednostavnije kad ne bi bilo prethodno odapetih strelica. Ponekad posledica nekog davnog delovanja, pa čak i iz prošlih života, može prilično neočekivano da nas pogodi. Ne razumemo šta se događa, osećamo se kao žrtve. Stare, davno odapete strelice stvaraju nam ponekad probleme bol. Ipak, to je razrešenje stare karme. Na bolne događaje možemo da gledamo kao na oslobađanje od stare, loše karme.

 

 

Kad se malo zamislimo o ovoj priči, možemo da uočimo jedan od važnih principa karme. Karma je prihvatanje spoznaje da naše misli i delovanje imaju rezultat, nisu nevažne, one preobražavaju svet i nas same. Svoj svet gradimo i razgrađujemo svojim mislima i delovanjem. Upravo spoznaja da svaka naša akcija ima posledicu podstiče nas da se menjamo, razvijamo, da budemo bolji. U tom smislu karma je važna sila koja pokreće promenu i napredak.

 

 

Spoznaja da su nas naše prošle akcije dovele do ovog trenutka u kom živimo može da bude pomalo zastrašujuća, jer ne možemo da prebacimo odgovornost na nekog drugog. Postoji izreka: „Ako želiš da znaš šta si radio u prošlosti, pogledaj kakav je tvoj život u ovom trenutku. Ako želiš da znaš kakva ćeš osoba da budeš u budućnosti, pogledaj šta sada radiš i kako razmišljaš!” Kad shvatimo i prihvatimo princip karme, možemo da osetimo ogromnu moć koju imamo – moć da stvaramo svoju budućnost! To je moć da stvaramo dobru karmu.

Veliki joginski mudrac Vasishta rekao je da nema veće snage na svetu od ispravnog delovanja u sadašnjem trenutku. Poznavanjem zakona karme, prepoznajemo koliko je važno da obratimo pažnju na sadašnji trenutak, delujemo promišljeno i mudro. U svakom trenutku imamo mogućnost izbora. Često nam se čini da nije tako. Možda i ne možemo drastično da menjamo svoje trenutne okolnosti, ali svaka misao, svaka mala odluka, način ponašanja imaju mnogo veće značenje nego što nam se čini. Čak i kada u sadašnjem trenutku stvari nisu onakve kakve bismo voleli, zakon karme nas uči da svaki pozitivan napor koji preduzmemo mora neizbežno da donese dobre rezultate i pomogne nam da dođemo bliže onome što želimo.

 

 

 

Trenutak u kom donosimo odluku najvažniji je trenutak u kom stvarno upravljamo svojom sudbinom. Stoga je važno da prepoznamo njegovu moć. To je trenutak u kom možemo da stvaramo dobru karmu. To, ipak, nije lako jer tako nama često upravljaju naši nesvesni strahovi, osećaji, žudnje… U joginskoj tradiciji neznanje – avidya predstavlja prvu i najveću prepreku u umu, zbog koje patimo, pa je na početku svakog procesa promene važno znanje o tome šta nam se događa. Pred nama je zatim razdoblje učenja, pokušaja i grešaka, proces koji, kao i svaki razvojni proces, traži upornost i svesnost.

 

 

Budite svesni da svaka vaša odluka ima uticaj na ostale, na kolektivnu karmu. Svemir je pulsacija energije u kojoj svaka, pa i najmanja, vibracija ima rezultat. Karmički zakon je sveobuhvatan, pa prema njemu zaista važi „leptirov efekat“. Kad leptir zamahne krilima na jednoj strani sveta, to može da izazove uragan na drugoj strani sveta. Naše lično životno iskustvo i naši izbori neraskidivo su isprepleteni s celinom.

 

nastavak na sledecoj stranici..

Stranice: 1 2 3 4