SUTRA SU OCI: Vezivanje očeva je samo jedan od običaja, a OVO JE STROGO ZABRANJENO!

SUTRA SU OCI: Vezivanje očeva je samo jedan od običaja, a OVO JE STROGO ZABRANJENO!

4. siječnja 2020. 0 By Admin 1

Vezuju se i gosti, muškarci koji imaju decu

Običaj je da se na Oce vezuju svi muškarci, kako ukućani, tako i oni koji su vam došli u kuću, a koji imaju decu. Noge im se vezuju za neki predmet kao što su krevet, stolica, sto, kako ne bi mogli da ustanu. Deci pri vezivanju uglavnom pomažu majke ili bake.

Nekada davno otkup za odvezivanje sastojao se u voću ili pripremljenom odevnom predmetu, ali sada se deca uglavnom daruju igračkama, knjigama ili novcem. Prema običajima, u Kragujevačkoj Jasenici na Oce su očevi pripremali ručak.

U Levču i Temniću praznovani su po varošima i varošicama, dok se u selima nije znalo za ovaj običaj.

Ovi praznici i običaji koji su u vezi s njima doprinose jačanju porodice, slozi u njoj, razumevanju, poštovanju između dece i roditelja, starijih i mlađih, što sve zajedno čini porodicu jakom i zdravom, a porodica je temelj društva, države i Crkve

Postoji i narodno verovanje po kome na Materice i na Oce nipošto ne treba obući već nošenu odeću već isključivo novu, kako bismo “čisti” ušli u Novu godinu i Božić. Sutra se ne sme svađati.

Prema verovanju, treba pokloniti nešto svakom detetu koje uđe u vaš dom.

Pročitajte još: 47 godina ostavlja isti poklon ispod drveta – a kada je saznala zašto, žena samo što nije tražila razvod od njega

Stranice: 1 2