“Osoba u dobrom braku ima krila, a u lošem okove.” – Zdravstvene posljedice nesretnog braka

“Osoba u dobrom braku ima krila, a u lošem okove.” – Zdravstvene posljedice nesretnog braka

24. siječnja 2020. 0 By Admin 1

Dokazano je da stres u braku posebno utječe da osoba postane bolesna te ubrzano stari i propada: tu prednjače problemi s visokom tlakom i srcem, probavni problemi te debljina i depresija. Ako se stvari odvijaju na neprijateljskoj razini i ponašanje vašeg partnera ozbiljno utječe na vaše fizičko i mentalno zdravlje, bilo bi mudro preispitati dinamiku odnosa.

Namjera je da brak bude izvor sreće i radosti, ali neki brakovi mogu izazvati ozbiljne negativne efekte na vaše zdravlje. To može dovesti do debljine, bolesti srca, nepravilnog rada crijeva i još mnogo toga.

Brak nije samo skup zavjeta koje dijelite sa nekim. Trebao bi biti izvor sreće i udobnosti, nešto na što se oslanjate i što bi vam trebalo dati snagu. Ali ponekad, brak može biti štetan za vaše zdravlje. Da, vaše zdravlje. Kada ostajete u nesretnim brakovima ili je vaš brak izvor ogromnog stresa, to može negativno utjecati na vaše zdravlje. Tada termin “ljubavi” ima potpuno drugačije značenje.

Stres u braku može biti posebno štetan jer gledate na svog partnera zbog ljubavi i podrške. Ali kada je to uništeno, to može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje. “Bračni stres je posebno snažan stres, jer je vaš partner tipično vaša primarna podrška i u problematičnom braku vaš partner postaje vaš glavni izvor stresa”, rekla je Janice Kiecolt-Glaser, direktor Instituta za istraživanje ponašanja u državi Ohio, prema novinskim člancima s web stranice Univerziteta Ohio.

Štoviše, utvrđeno je i da stres u braku čini da osoba postane bolesna i da ubrzano stari i propada. Stres nesretnog braka ima veću šansu da utječe na nečije zdravlje više kada su stariji, dok bi se mlađi ljudi mogli bolje nositi s tim. Što je netko stariji, to je fiziološki ranjiviji. Stres za nekoga u 20-im godinama nije vjerojatno da će ih učiniti bolesnim ili imati ogromne zdravstvene posljedice, ali znamo da kada neko ima 65 ili 70, javlja se primjetan pad u imunološkom odgovoru” kaže Kiecolt-Glaser.

nastavak na sljedecoj strani…

Stranice: 1 2