NIJE ON LUD OD LJUBAVI ZA TOBOM VEĆ JE BOLESNO LJUBOMORAN: 12 znakova da imaš posla sa MANIPULATOROM

NIJE ON LUD OD LJUBAVI ZA TOBOM VEĆ JE BOLESNO LJUBOMORAN: 12 znakova da imaš posla sa MANIPULATOROM

5. rujna 2016. 0 By Admin

Evo kako da se nosite s posesivnošću u odnosima:

– Ponovo izgradite samopouzdanje i samopoštovanje koje se moglo slomiti ili izgubiti u vašem odnosu. Naučite kako da se više volite i da brinete o sebi, a ako ste tihi po prirodi, naučite kako da otkrijete svoj glas

– Odvojite odgovarajuće vreme za razgovor sa svojim partnerom. Započnite razgovor govoreći im kako i zašto ih cenimo, a zatim ih suočite sa problemima u njihovom ponašanju. Uvek treba reći kako je problem u njihovom ponašanju, a ne u njima jer to uklanja nepotrebno negativno pokazivanje prstom na krivca.

 

– Navedite konkretne primere šta vas uznemirava u njihovom ponašanju i šta želite da promenite.

– Budite svesni da vaš partner može da se jako uvredi, naljuti ili da se uzruja. Unapred se pripremite na to kako bi mogli da ostanete mirni i staloženi. Vrlo je bitno da zadržite mirnoću po svaku cenu.

 

– Budite vrlo jasni u vezi stvari koje želite da promenite u vezi, na primer želite više jednakosti u odlučivanju, želite da prestanu da kritikuju vašu porodicu, prijatelje, itd.

– Zapamtite, ako emocionalno reagujete (bes, suze, vikanje) razgovor je završen, sva vredna komunikacija prestaje nakon uključivanja ega.

 

– Ukoliko se vaš partner slaže s uvođenjem promena, pomozite mu i ukažite na bilo kakav oblik posesivnog ponašanja u budućnosti i odvojite vreme kada ćete zajedno sesti i razgovarati o postignutom napretku.

– Budite strpljivi. Posesivnost se ne može izlečiti preko noći.

– Dajte ultimatum (ako je potrebno).

Ukoliko ne možete sprovesti u delo ove preporuke (na primer zbog porodičnog nasilja, kulturnih očekivanja, egoizma, itd) najbolje je da okončate odnos i izgradite krug podrške za sebe.

 

atma.hr

Stranice: 1 2 3