Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

Kada vidiš bubamaru, nađeš izgubljen novac: Narodna verovanja koja se obistinjuju!

7. lipnja 2017. 0 By Admin

Predmeti koji nose sreću

Hvatač snova deo je indijanske kulture i u legendama je prvu od pauka na poklon dobila starica Nokomis u znak zahvalnosti što nije dozvolila svom unuku da ga ubije. Oni štite svog vlasnika od noćnih mora.

 

Potkovica je opšte poznat simbol sreće. Zbog svoje povezanosti s konjima potkovica predstavlja snagu i pouzdanost. Kad su joj krajevi prema gore, potkovica je vezana uz mesec i prikuplja sreću, a ako su joj umjereni prema dole, onda predstavlja majčinu utrobu i obasipa vlasnika srećom. Grci su u potkovici videli polumesec koji je predstavljao plodnost. Potkovica koja je obešena iznad vrata čuva dom i zemlju. Prema jednoj legendi, Sveti Dunstan je u desetom veku ulovio đavola u potkovicu i otada nečastivi nikad više nije mogao da uđe u hrišćansku kuću koja ima potkovicu iznad vrata.

 

 

Kovanice su takođe među popularnim nositeljima sreće. Ako nađemo novčić, ceo dan ćemo imati sreće, ali samo ako ga uzmemo. U suprotnom će nas ceo dan pratiti nesreća. Najsrećniji novčići oni su koji su svijeni ili imaju rupu, pogotovo ako ih dobijemo kao sitno u kupovini. Sreća koju takvi posebni novčići nose još je pojačana ako ih držimo u levom džepu ili na ogrlici oko vrata. Novčići u tegli koju držimo u kuhinji takođe nose sreću. Ako sačuvamo novčić koji prvi dobijemo u danu i stavimo ga u prazan džep, privući će još novca.

 

 

 

Ako dobijemo sitno u ponedeljak, imaćemo sreću cele nedelje, a kovanice koje na sebi imaju datum vlasnikovog rođendana nose im posebnu sreću. Kovanice koje su izrađene na prestupnu godinu takođe nose sreću.

 

 

Merdevine su čak i drevni Egipćani smatrali simbolom sreće, pa su ih stavljali i u svoje grobove da bi pomogli duši da se uspne u nebesa. Međutim, merdevine podjednako lako mogu značiti i nesreću kad su naslonjene na zid jer predstavljaju porodični trougao. Ko god prođe ispod njih predstavlja nekoga ko remeti sklad porodice. Ali, kao i s mnogim drugim simbolima nesreće, negativan učinak prolaska ispod medevina može se poništiti tako da se prekrste prsti na rukama i tri puta pljune između prečki.

 

nastavak na sledecoj stranici…

Stranice: 1 2 3 4